"Udowodnij, że wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \cos 2 \alpha +\sin ^{2} \frac{1}{2} \alpha \cdot \cos ^{2} \frac{1}{2} \alpha}\) nie zależy od wartości zmiennej \(\displaystyle{ \alpha}\)".
Ja robię to tak:
\(\displaystyle{ \cos 2 \alpha +\sin ^{2} \frac{1}{2} \alpha \cdot \cos ^{2} \frac{1}{2} \alpha \Leftrightarrow \cos 2 \alpha +4\sin ^{2} \alpha \Leftrightarrow \cos 2 \alpha + 4(1-\cos ^{2} \alpha ) \Leftrightarrow}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha + 3\sin ^{2} \alpha}\) i dalej nie potrafię tego rozwinąć. Nie wiem, czy jest to możliwe, aby takie twierdzenie udowodnić (co do zależności od kąta), lub czy ja to robię poprawnie. Proszę o pomoc
Udowodnij niezależność od kąta (poziom matura rozszerzona)
- illwreakyabonez
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 8 lip 2017, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 11 razy
Udowodnij niezależność od kąta (poziom matura rozszerzona)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2017, o 15:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Udowodnij niezależność od kąta (poziom matura rozszerzona)
Sprawdź dobrze treść zadania, bo przy tym zapisie:
\(\displaystyle{ f \left( 0 \right) \neq f \left( \frac{ \pi }{2} \right)}\), czyli wartośc zależy od kąta.
-- 4 gru 2017, o 15:46 --
To będzie prawdą,jeżeli przed iloczynem zanajdzie się liczba \(\displaystyle{ 8}\)
\(\displaystyle{ f \left( 0 \right) \neq f \left( \frac{ \pi }{2} \right)}\), czyli wartośc zależy od kąta.
-- 4 gru 2017, o 15:46 --
To będzie prawdą,jeżeli przed iloczynem zanajdzie się liczba \(\displaystyle{ 8}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2017, o 15:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- illwreakyabonez
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 8 lip 2017, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 11 razy
Udowodnij niezależność od kąta (poziom matura rozszerzona)
Czyli zadanie jest błędne. Dzięki za odpowiedźBelf pisze:Sprawdź dobrze treść zadania, bo przy tym zapisie:
\(\displaystyle{ f \left( 0 \right) \neq f \left( \frac{ \pi }{2} \right)}\), czyli wartośc zależy od kąta.
To będzie prawdą, jeżeli przed iloczynem znajdzie się liczba \(\displaystyle{ 8}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2017, o 22:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.