Dodawanie 360 do funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ramefn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 2 wrz 2016, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3miasto
Podziękował: 34 razy

Dodawanie 360 do funkcji

Post autor: ramefn »

mam takie coś
\(\displaystyle{ \sin \left( -215 \right)}\)
więc, skoro redukcja 360 to i dodanie nie powinno robić żadnej różnicy
\(\displaystyle{ \sin \left( -215+360 \right) =\sin 145}\)
problem w tym, że na kalkulatorze oby dwie funkcje mają inną wartość, mój sposób myślenia jest zły czy... co?
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 19 lis 2017, o 16:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Dodawanie 360 do funkcji

Post autor: kmarciniak1 »

Kalkulator domyślnie liczy w radianach a nie stopniach.
ODPOWIEDZ