Proste równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lukasz_xyz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy

Proste równanie trygonometryczne

Post autor: lukasz_xyz »

\(\displaystyle{ \tg -\frac{3\pi}{4} = -\tg \frac{3\pi}{4} = -\tg \left( \pi - \frac{\pi}{4} \right) = - \left( -\tg \frac{\pi}{4} \right) =1}\)

Czy ten przykład jest dobrze rozwiązany? Jeżeli tak to mam pytanie dlaczego ten minus z argumentu można wyciągnąć przed funkcję?

#edit

Poszukałem w internecie i czy to chodzi o to, że wszystkie funkcje trygonometryczne oprócz cosinusa są nieparzyste? I czy w przypadku \(\displaystyle{ \cos \left( - \alpha \right) = \cos \alpha ?}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, o 19:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Proste równanie trygonometryczne

Post autor: kmarciniak1 »

Tak właśnie jest:)
ODPOWIEDZ