Oblicz tangens kąta beta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Agnieszka94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 paź 2017, o 14:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Puck
Podziękował: 6 razy

Oblicz tangens kąta beta

Post autor: Agnieszka94 »

Oblicz tangens kąta \(\displaystyle{ \beta}\)

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/4GEj/
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Oblicz tangens kąta beta

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \tg(\beta) = \frac{12}{|\overline{BD}|}.}\)

Długość odcinka \(\displaystyle{ \overline{BD}}\) proszę obliczyć z twierdzenia o wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego na przeciwprostokątną lub z podobieństwa trójkątów prostokątnych \(\displaystyle{ ACD, CDB.}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Oblicz tangens kąta beta

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ \ctg (90^\circ-\beta)=?}\)
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Oblicz tangens kąta beta

Post autor: kruszewski »

\(\displaystyle{ tg \beta = \frac{|AD|}{|CD|}= \frac{4}{12}= \frac{1}{3}}\)
Co wynika z podobieństwa trójkątów które wcześniej należy pokazać bo w tym zadaniu i o to chodzi, by pokazać że kąt \(\displaystyle{ \angle ABC}\) jest równy kątowi \(\displaystyle{ \angle ACD.}\)
ODPOWIEDZ