Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry, a \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2}{3}}\). Oblicz wartość wyrażenia:
a) \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{1 + \tg ^{2} \alpha } }{\cos \alpha }}\)
Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 paź 2017, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, o 23:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Skoro masz kąt ostry to możesz zadanie robić w oparciu o trójkąt prostokątny - z niego wyznacz funkcje trygonometryczne jakie są potrzebne do szukanego wyrażenia.