nierówność z modułem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
n3r0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 9 paź 2017, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

nierówność z modułem

Post autor: n3r0 »

Witam mam taką nierówność do rozwiązania:
\(\displaystyle{ \left| \arccos x- \frac{ \pi }{2} \right| < \frac{ \pi }{6} \pi}\)
Rozbiłem to na przypadki i przerzuciłem \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) na drugą stronę, potem zamieniłem prawą stronę na \(\displaystyle{ \arccos}\). Obliczyłem dziedzinę i rozwiązałem równanie. Czy zrobiłem to 'dobrze' w sensie, czy mogłem tak zrobić? Bo wyszedł mi zły wynik i nie widzę błędu w moich równaniach.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, o 09:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

nierówność z modułem

Post autor: a4karo »

Trudno po tak chaotycznie opisie stwierdzić, czy to, co zrobiłeś jest poprawne.
W szczególności nie za bardzo jest jasne co oznacza "cukrem na przypadki".

Napisz tu swoje rachunku, to pomożemy.
ODPOWIEDZ