Wotam. Proszę o pomoc jak przedtsawić poniższą sumę w postaci iloczynu?
\(\displaystyle{ 1+\sin x+\cos x}\)
Suma na iloczyn
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 lip 2017, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Suma na iloczyn
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, o 19:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Suma na iloczyn
Zauważmy na wstępie że \(\displaystyle{ \sin x+\cos x= \sqrt{2}\sin \left( x+ \frac{\pi}{4} \right)}\)
To wynika z wzoru na sinus sumy. Więc
\(\displaystyle{ 1+\sin x+\cos x= 1+\sqrt{2}\sin \left( x+\frac{\pi}{4} \right)= \sqrt{2} \cdot \left( \frac{1}{ \sqrt{2}}+\sin\left( x+\frac{\pi}{4} \right) \right)=}\)
\(\displaystyle{ =2 \sqrt{2}\sin\left( \frac{x}{2}+ \frac{\pi}{4} \right) \cdot \cos\left( \frac{x}{2} \right)}\)
A ostatnie równość wynika z tego że \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} }=\sin \left( \frac{\pi}{4} \right)}\) i wzoru na sumę sinusów.
To wynika z wzoru na sinus sumy. Więc
\(\displaystyle{ 1+\sin x+\cos x= 1+\sqrt{2}\sin \left( x+\frac{\pi}{4} \right)= \sqrt{2} \cdot \left( \frac{1}{ \sqrt{2}}+\sin\left( x+\frac{\pi}{4} \right) \right)=}\)
\(\displaystyle{ =2 \sqrt{2}\sin\left( \frac{x}{2}+ \frac{\pi}{4} \right) \cdot \cos\left( \frac{x}{2} \right)}\)
A ostatnie równość wynika z tego że \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} }=\sin \left( \frac{\pi}{4} \right)}\) i wzoru na sumę sinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 lip 2017, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Suma na iloczyn
Zadanie jest słabo sformułowane. Ciekawe jak zostałoby ocenione takie rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 1+\sin x+\cos x=1\cdot(1+\sin x+\cos x)}\)?
\(\displaystyle{ 1+\sin x+\cos x=1\cdot(1+\sin x+\cos x)}\)?