Rozwiąż równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lukasz_xyz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: lukasz_xyz »

\(\displaystyle{ \sin ^6 x + \cos ^6 x = 1 - \frac{3}{4} \sin ^2 x}\)

\(\displaystyle{ L = (\sin ^2 x + \cos ^2 x)^{3} - 3\sin ^4 x \cdot \cos ^2 x - 3\sin ^2 x \cdot \cos ^4 x}\)

\(\displaystyle{ L = 1 - 3(\sin ^4 x \cdot \cos ^2 x + \sin ^2 x \cdot \cos ^4 x)}\)

Teraz wiem tyle, że pierwsze wyrażenie w nawiasie jest jedynką ale co dalej?

Wyłączyłem trójkę przed nawias ale dalej patrzę i nie wiem o co chodzi.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2017, o 23:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34313
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ \sin ^4 x \cdot \cos ^2 x + \sin ^2 x \cdot \cos ^4 x=\sin ^2x\cos ^2x(\sin ^2x+\cos ^2x)=...}\)

JK
ODPOWIEDZ