Zadanie o prostej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
szczepanik89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Zadanie o prostej

Post autor: szczepanik89 »

napisz wzor prostej przeechodzacej przez punkt M i tworzacej z osia x kat a gdy
M=(-2;-5) i kat alfa=135 stopni
prosze o pomoc z wspolczynnikiem kierunkowym nie wiem jak wyliczyc jego wartosc;/
Rafal88K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 54 razy

Zadanie o prostej

Post autor: Rafal88K »

\(\displaystyle{ tg = a}\)
\(\displaystyle{ tg (90 + 45) = -ctg45}\)
\(\displaystyle{ a = -1}\)
ODPOWIEDZ