Wykaż że:
\(\displaystyle{ 4(\sin ^{6} \alpha +\cos ^{6} \alpha )=1+3\cos ^{2} 2 \alpha}\)
Tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 1 paź 2017, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Tożsamość trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 1 paź 2017, o 22:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Nieregulaminowa nazwa tematu.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Nieregulaminowa nazwa tematu.
Tożsamość trygonometryczna
Wskazówka: \(\displaystyle{ a^3+b^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)}\); przyjmij \(\displaystyle{ a=\sin^2\alpha,\;b=\cos^2\alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 1 paź 2017, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ 4( \sin ^{4}x-\sin ^{2}x \cos ^{2}x +\cos ^{4}x)=1+3\cos ^{2} 2x}\)
Co dalej? Próbowałem zamienić \(\displaystyle{ 3\cos ^{2} 2x}\) na \(\displaystyle{ 3(\cos ^2-\sin ^2)^2}\), ale nie wyszło
Co dalej? Próbowałem zamienić \(\displaystyle{ 3\cos ^{2} 2x}\) na \(\displaystyle{ 3(\cos ^2-\sin ^2)^2}\), ale nie wyszło
Ostatnio zmieniony 1 paź 2017, o 22:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Tożsamość trygonometryczna
Te funkcje do czwartej zwijasz podobnie, potem szukasz sinusa podwojonego kąta (dokładniej jego kwadratu) i z jedynki trygonometrycznej wstawiasz za niego cosinusa.