Cześć właśnie rozwiązuje sobie równania i nierówności trygonometryczne i napotkałem sobie taki przykład \(\displaystyle{ \sin x \ge - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
można tak napisać odpowiedź?
\(\displaystyle{ x \in \mathbb{R} \setminus \left\langle \frac{4\pi }{3}+2k\pi , \frac{5 \pi }{3}+2k\pi \right\rangle , k \in C}\)
Jest okej ?
Prosta nierówność trygonometryczna,czy jest okej?
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Prosta nierówność trygonometryczna,czy jest okej?
Nie. Ten zapis, choć zrozumiały, nie jest poprawny. Powinno być n.p.
\(\displaystyle{ x\in\RR \setminus \bigcup_{k\in\ZZ }^{} \langle 4\pi/3+2k\pi,5\pi/3+2k\pi\rangle}\)
\(\displaystyle{ x\in\RR \setminus \bigcup_{k\in\ZZ }^{} \langle 4\pi/3+2k\pi,5\pi/3+2k\pi\rangle}\)