Witam, prosiłbym o rozwiązanie i konkretne wytłumaczenie tego wyrażenia.
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{2}+x \right) +\cos \left( \pi + x \right) +\tg \left( \frac{3}{2}\pi - x \right) +\ctg \left( 2\pi - x \right) =}\)
Odpowiedź jest: \(\displaystyle{ 0}\)
Obliczyć wyrażenie
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 wrz 2017, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
Obliczyć wyrażenie
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2017, o 16:45 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Obliczyć wyrażenie
Zauważ, że:
1) \(\displaystyle{ \cos\left( \frac \pi 2+a\right) =-\sin a}\), zastosuj dla \(\displaystyle{ a=\frac \pi 2+x}\)
2) \(\displaystyle{ \ctg\left( \frac \pi 2+a\right)=-\tg a, a\neq \frac{k}{2} \pi}\) i zastosuj to dla \(\displaystyle{ a=\frac 3 2\pi-x}\)
Obie te własności można odczytać z wykresu, a jak się tak nie chce, to wyprowadzić ze wzorów na cosinus sumy i kotangens sumy odpowiednio.
1) \(\displaystyle{ \cos\left( \frac \pi 2+a\right) =-\sin a}\), zastosuj dla \(\displaystyle{ a=\frac \pi 2+x}\)
2) \(\displaystyle{ \ctg\left( \frac \pi 2+a\right)=-\tg a, a\neq \frac{k}{2} \pi}\) i zastosuj to dla \(\displaystyle{ a=\frac 3 2\pi-x}\)
Obie te własności można odczytać z wykresu, a jak się tak nie chce, to wyprowadzić ze wzorów na cosinus sumy i kotangens sumy odpowiednio.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 wrz 2017, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
Re: Obliczyć wyrażenie
Dzięki, to tylko było trzeba poprzekształcać za pomocą (kofunkcji) gdzie później wszystko się ładnie poskracało. Trzeba przy tej metodzie uważać na znaki (+ i -) żeby nic nie zepsuć. Trochę szare komórki ruszyły po 4 miesiącach wakacji.Premislav pisze:Zauważ, że:
1) \(\displaystyle{ \cos\left( \frac \pi 2+a\right) =-\sin a}\), zastosuj dla \(\displaystyle{ a=\frac \pi 2+x}\)
2) \(\displaystyle{ \ctg\left( \frac \pi 2+a\right)=-\tg a, a\neq \frac{k}{2} \pi}\) i zastosuj to dla \(\displaystyle{ a=\frac 3 2\pi-x}\)
Obie te własności można odczytać z wykresu, a jak się tak nie chce, to wyprowadzić ze wzorów na cosinus sumy i kotangens sumy odpowiednio.