Czy funkcja f jest funkcją okresową?
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Czy funkcja f jest funkcją okresową?
Czy funkcja f jest funkcją okresową? Jeśli tak to wyznacz okres podstawowy tej funkcji
\(\displaystyle{ f(x) = \sin(2x) + \cos(3x)}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \sin(2x) + \cos(3x)}\)
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Re: Czy funkcja f jest funkcją okresową?
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=Wqkrz0Gx_fE
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Czy funkcja f jest funkcją okresową?
To nic mi nie mówi - tutaj mam sumę dwóch czynników, nie wiem co dalej z tym zrobić
-
- Administrator
- Posty: 34242
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Czy funkcja f jest funkcją okresową?
Każdy ze składników jest funkcją okresową. Zastanów się, czy mogą mieć wspólny okres.
JK
JK
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Czy funkcja f jest funkcją okresową?
Masz na myśli by sobie wypisać okresy i sprawdzić czy regularnie mogę znaleźć wspólny składnik? Wiem, że tak się da ale to tak mało profesjonalnie. Myślałem by to jakoś z równanka normalnie wyliczyć ale nie wiem jak
-
- Administrator
- Posty: 34242
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Czy funkcja f jest funkcją okresową?
Ponieważ wydaje mi się, że w matematyce wszystko powinno dać się wyprowadzić z równania i chcę unikać sposobów tego typu
-
- Administrator
- Posty: 34242
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Czy funkcja f jest funkcją okresową?
No to źle Ci się wydaje.VirtualUser pisze:Ponieważ wydaje mi się, że w matematyce wszystko powinno dać się wyprowadzić z równania i chcę unikać sposobów tego typu
JK
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Czy funkcja f jest funkcją okresową?
W takim razie, czego nie da się wyprowadzić z równania?Jan Kraszewski pisze:No to źle Ci się wydaje.VirtualUser pisze:Ponieważ wydaje mi się, że w matematyce wszystko powinno dać się wyprowadzić z równania i chcę unikać sposobów tego typu
JK
-
- Administrator
- Posty: 34242
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Czy funkcja f jest funkcją okresową?
VirtualUser pisze:W takim razie, czego nie da się wyprowadzić z równania?
JKAiDi pisze:A co niby ma znaczyć "wyprowadzić z równania"?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Czy funkcja f jest funkcją okresową?
To nie jest tak, że równania są dane i z nich wszystko wynika.
Na początku była obserwacja, wnioski i uogólnienia, a z tego wzięły się równania opisujące lepiej lub gorzej świat.
Ale od myślenia żadne równania nie zwalniają.
Na początku była obserwacja, wnioski i uogólnienia, a z tego wzięły się równania opisujące lepiej lub gorzej świat.
Ale od myślenia żadne równania nie zwalniają.