Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Trocinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 wrz 2017, o 07:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Trocinek »

Cześć! Nie wiem za bardzo co robić dalej
Rozwiązuję następujący przykład:
\(\displaystyle{ \cos ^{4} x-\sin ^{4}x = \sin 4x}\)
Rozpisałem wzorem skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ (\cos ^{2}x-\sin ^{2}x)^{2}=2\cdot 2\sin x\cos x \\
(\cos x-\sin x)(\cos x+\sin x)^{2}=2\cdot 2\sin x\cos x \\
(\cos ^{2}x+\sin x \cos x - \sin x \cos x - \sin ^{2}x)^{2}=2\cdot 2\sin x\cos x}\)

i tutaj się zatrzymałem.
Pomożecie ?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2017, o 21:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: a4karo »

A dlaczego \(\displaystyle{ \sin 4x=4\sin x\cos x}\) ?

Lewa strona też wygląda podejrzanie
Trocinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 10 wrz 2017, o 07:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 9 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Trocinek »

jak w takim razie rozpisać \(\displaystyle{ \sin4x}\) ?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: AiDi »

No np. \(\displaystyle{ 2\sin2x\cos2x}\), itd. Ale przede wszystkim lewą stronę rozłóż ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a+b)(a-b)}\), bo w tej chwili to nie wiem z czego korzystałeś.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: a4karo »

Próbuj. W końcu to Ty napisałeś. Uzyj poprawnie wzór na sinus podwojonego kąta.
ODPOWIEDZ