Przyrównywanie wartości sinusa i cosinusa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Przyrównywanie wartości sinusa i cosinusa

Post autor: VirtualUser »

Witam, próbuję przyrównać wartości sinusa i cosinusa w jednym zadaniu, lecz niestety się zaciąłem...
treść brzmi:
Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ \sin \left( \frac{x}{2} \right) + \cos \left( \frac{x}{2} \right) = \sqrt{2}\sin \left( x \right)}\)
i robię to tak:
\(\displaystyle{ t= \frac{x}{2} \\
\sin \left( t \right) + \cos \left( t} \right) = \sqrt{2}\sin \left( 2t \right) \\
...}\)

i tutaj żongluje wzorami (dzielę stronami przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) itp.
Dochodzę do takiego równania:

\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{ \pi }{4}- t \right) = \sin \left( 2t \right)}\)

i jak to dalej rozwiązać? Próbowałem przyrównywać do \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) ale coś mi nie wychodziło :/
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2017, o 00:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Przyrównywanie wartości sinusa i cosinusa

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ \sin(2t)=\cos\left( \frac \pi 2-2t\right)}\)
i napisz sobie teraz warunki na równość tych cosinusów.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4085
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1398 razy

Re: Przyrównywanie wartości sinusa i cosinusa

Post autor: Janusz Tracz »

Albo tak

\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{ \pi }{4}- t \right) = \sin \left( 2t \right)}\)

\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{ \pi }{4}- t \right) - \sin \left( 2t \right)=0}\)

\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{ \pi }{4}- t \right) - \cos\left( 2t- \frac{\pi}{2}\right)=0}\)

I zastosuj wzór na różnicę cosinusów co sprowadzi to do iloczynu 2 wyrażani wiec każde z nich przyrównasz do zera i wynikiem będzie suma rozwiązań.
ODPOWIEDZ