Wystarczający warunek do prawdziwości wzoru

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Wystarczający warunek do prawdziwości wzoru

Post autor: VirtualUser »

Który z poniższych warunków wystarcza do tego, aby prawdziwy był wzór
\(\displaystyle{ \cos( \alpha + \beta ) = \cos( \alpha )-\sin(\beta)}\) ?

\(\displaystyle{ a) \alpha = \beta}\)
\(\displaystyle{ b) \alpha + \beta =0}\)
\(\displaystyle{ c)\alpha=0}\)
\(\displaystyle{ d) \beta =0}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Wystarczający warunek do prawdziwości wzoru

Post autor: Premislav »

W czym problem? To można zupełnie na pałę sprawdzić, wstawiając te zależności do równości i patrząc, czy wychodzi tożsamość. Odpowiedź: d)
ODPOWIEDZ