Udowodnij sumę cosinusów i różnicę sinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
rafal11555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 19 lip 2017, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 5 razy

Udowodnij sumę cosinusów i różnicę sinusów

Post autor: rafal11555 »

Udowodnij, że jeżeli \(\displaystyle{ \cos \alpha +\cos \beta =A}\) oraz \(\displaystyle{ \sin \alpha -\sin \beta =B,}\) to \(\displaystyle{ \cos \left( \alpha - \beta \right) = \frac{A ^{2}-B ^{2} }{A ^{2}+B ^{2} }}\)
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2017, o 19:52 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Udowodnij sumę cosinusów i różnicę sinusów

Post autor: a4karo »

Podnieś oba równania do kwadratu. Zobacz co sie stanie jak je dodasz i odejmiesz.
ODPOWIEDZ