Uzasadnij, że zbiorem wartości funkcji jest...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sophia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 wrz 2017, o 16:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Uzasadnij, że zbiorem wartości funkcji jest...

Post autor: sophia »

Uzasadnij, że zbiorem wartości funkcji\(\displaystyle{ f(x)= \cos ^{2} x-\sin ^{2} x+\sin x-2}\) jest zbiór \(\displaystyle{ \left\langle-4; -\frac78\right\rangle}\).
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2017, o 22:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
szw1710

Uzasadnij, że zbiorem wartości funkcji jest...

Post autor: szw1710 »

Symbole matematyczne musisz zapisać z użyciem LaTeX-a. Dopiero wtedy można udzielić odpowiedzi.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Uzasadnij, że zbiorem wartości funkcji jest...

Post autor: piasek101 »

sophia pisze:Uzasadnij, że zbiorem wartości funkcji\(\displaystyle{ f(x)= \cos ^{2} x-\sin ^{2} x+\sin x-2}\) jest zbiór \(\displaystyle{ \langle−4; −7/8\rangle}\).
Można pokazać, że tak nie jest - biorąc np. pipół.
Awatar użytkownika
Takahashi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 12 maja 2017, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: brak
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 22 razy

Uzasadnij, że zbiorem wartości funkcji jest...

Post autor: Takahashi »

Można za to pokazać, że wartość tego wyrażenia leży między \(\displaystyle{ -4}\) i \(\displaystyle{ -7/8}\). Wskazówka: \(\displaystyle{ \cos^2 x = 1 - \sin^2 x}\). Skorzystaj z tej tożsamości i podstaw \(\displaystyle{ t = \sin x}\).

(chyba wiem, czemu tak jest - w pierwszym poście nie ma myślników -, tylko znak minus (2212 w Unikodzie), −.)
ODPOWIEDZ