Równanie tożsamościowe

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Azusa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 paź 2006, o 21:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 8 razy

Równanie tożsamościowe

Post autor: Azusa »

Potrzebuje pilnie rozwiązań tych tożsamości :{...
Czy ktoś mógłby mi to ładnie rozpisać ? : }
Z góry dziękuje.


\(\displaystyle{ \frac{2}{\cos^{2}} - (\tan + \cot)^{2} = \tan^{2} - \cot^{2}}\)

i

\(\displaystyle{ 1 - 2\sin^{2} \cos^{2} = \sin^{4} + \cos^{4}}\)

_________________
Temat poprawiony
":
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2007, o 16:23 przez Azusa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Równanie tożsamościowe

Post autor: Piotrek89 »

2

\(\displaystyle{ 1-2\sin ^{2}x \cos ^{2}x=\sin ^{4}x+\cos ^{4}x}\)
\(\displaystyle{ 1=\sin ^{4}x+2\sin ^{2}x \cos ^{2}x+\cos ^{4}x}\)
\(\displaystyle{ 1=(\sin ^{2}x+\cos ^{2}x)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 1=1}\)
ODPOWIEDZ