Rozwiąż równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Lucky555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 16 lis 2006, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Rozwiąż równania

Post autor: Lucky555 »

\(\displaystyle{ 0,5}\)
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Rozwiąż równania

Post autor: Piotrek89 »

rozpiszmy lewą stronę drugiej nierówności:

jest to suma ciągu geometrycznego o ilorazie cosx

\(\displaystyle{ |\cos x| \lim_{n\to } S_{n}=\frac {a_{1}}{1-q}}\)

\(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2}x}{1- \cos x}}\)
Lucky555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 16 lis 2006, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Rozwiąż równania

Post autor: Lucky555 »

a ta pierwsza nierownosc ? wie ktos jak to zrobic ?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Rozwiąż równania

Post autor: Lorek »

Odejmij 2, a \(\displaystyle{ \sin x-\cos x}\) da się zapisać jako jedną funkcję
ODPOWIEDZ