Witajcie,
Mam prośbę o podpowiedź w jaki sposób zostało to wyliczone:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{\sin ^{2} \frac{ \pi }{8} \cdot \cos ^{2} \frac{ \pi }{8} } }= \sqrt{ \frac{4}{ \left( 2\sin \frac{ \pi }{8} \cdot \cos \frac{ \pi }{8} \right) ^{2} } }= \sqrt{ \frac{4}{ \sin ^{2} \frac{ \pi }{4} } }=2 \sqrt{2}}\)
Dziękuję
iloczyn kwadratów sinus i cosinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 18 paź 2015, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
iloczyn kwadratów sinus i cosinusa
Ostatnio zmieniony 16 lip 2017, o 22:55 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
iloczyn kwadratów sinus i cosinusa
Wstawiono do mianownika 2 (aby móc zastosować wzór), to dwa jest do kwadratu.
Czyli do mianownika ,,dołożono" 4 - tak też trzeba zrobić w liczniku - oficjalnie to rozszerzono ułamek przez 4.
Czyli do mianownika ,,dołożono" 4 - tak też trzeba zrobić w liczniku - oficjalnie to rozszerzono ułamek przez 4.