Wiem, że to jest banalnie proste zadanie, ale jakoś nie mogę wpaść jak to obliczyć jak mam już wyliczone, że sin=12/13cos..Oto treść:
Oblicz sin i cos jeżeli tg=12/13
Związki między funkcjami trygonometrycznymi
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 24 maja 2007, o 22:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznan
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi
Dodatkowo wiadomo np. również że
\(\displaystyle{ {\sin}^2\alpha+{\cos}^2\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ {\sin}^2\alpha+{\cos}^2\alpha=1}\)