jak wyliczyć kąt, znając wartość jego cosinusa?
-
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lądek
- Podziękował: 10 razy
jak wyliczyć kąt, znając wartość jego cosinusa?
\(\displaystyle{ \cos \phi = 0.866}\)
Jak wyliczyć kąt \(\displaystyle{ \phi}\) na kalkulatorze?
Jak wyliczyć kąt \(\displaystyle{ \phi}\) na kalkulatorze?
Ostatnio zmieniony 30 cze 2017, o 06:58 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
jak wyliczyć kąt, znając wartość jego cosinusa?
\(\displaystyle{ \cos \phi = 0.866}\)
\(\displaystyle{ \arc \cos (\cos \phi) = \arc \cos (\cos 0.866) \approx \arc \cos (\cos \frac{\pi}{6}) = \frac{\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ \arc \cos (\cos \phi) = \arc \cos (\cos 0.866) \approx \arc \cos (\cos \frac{\pi}{6}) = \frac{\pi}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lądek
- Podziękował: 10 razy
jak wyliczyć kąt, znając wartość jego cosinusa?
Na pewno 30 stopni? bo ja w zeszycie mam zapisane 52
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Re: jak wyliczyć kąt, znając wartość jego cosinusa?
Kod: Zaznacz cały
https://www.wolframalpha.com/input/?i=arccos%280.866%29
\(\displaystyle{ 0.52}\) to masz w radianach, stopni zaś jest \(\displaystyle{ 30}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: jak wyliczyć kąt, znając wartość jego cosinusa?
Posługując się kalkulatorem naciskamy klawisze:
SHIFT , uruchamiajęc te funkcje które są napisane na obudowie nad klawiszami. Z reguły żółtym kolorem.
Dla funkcji arccos (arcus) będzie napis \(\displaystyle{ cos^-^1}\) nad klawiszem cos
Naciskamy klawisz cos
Wpisujemy wartość kosinusa
Naciskamy klawisz EXE.
Jeżeli w 'modzie' engle jest w deg, wyświetlony wynik będzie w stopniach (miara kątowa).
Jeżeli w 'modzie' engle jest rad wyświetlony wynik będzie w mierze łukowej, w 'liczbie radianów' .
SHIFT , uruchamiajęc te funkcje które są napisane na obudowie nad klawiszami. Z reguły żółtym kolorem.
Dla funkcji arccos (arcus) będzie napis \(\displaystyle{ cos^-^1}\) nad klawiszem cos
Naciskamy klawisz cos
Wpisujemy wartość kosinusa
Naciskamy klawisz EXE.
Jeżeli w 'modzie' engle jest w deg, wyświetlony wynik będzie w stopniach (miara kątowa).
Jeżeli w 'modzie' engle jest rad wyświetlony wynik będzie w mierze łukowej, w 'liczbie radianów' .
- Mr_Green
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 5 razy
jak wyliczyć kąt, znając wartość jego cosinusa?
Zawsze możesz to oszacować geometrycznie. Robisz poziomy odcinek o długości 100mm, zaznaczasz na nim 87mm i prowadzisz prostą prostopadłą przez ten punkt do góry. Następnie robisz odcinek o długości 100mm od początku odcinka poziomej do prostopadłej. Powstały kąt jest szukanym. Możesz go zmierzyć kątomierzem albo na oko xd. Jeżeli przyjmiesz za promień wodzący 1. To masz \(\displaystyle{ cos(\phi)=x}\) Ja w ten sposób widzę na oko wartości kosinusa jak i kąty.Dzonzi pisze:Na pewno 30 stopni? bo ja w zeszycie mam zapisane 52
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: jak wyliczyć kąt, znając wartość jego cosinusa?
Nie może być 52, bowiem na pytanie jaką miarę (w radianach) ma kąt ostry mierzony w radianach, którego cosinus jest równy 0,866 ?
Odpowiedzią jest wynik : \(\displaystyle{ 0,5236495809}\) ( radiana, czego kalkulator już nie dopisuje).
Miara ta wyrażona w stopniach "kątowych", w mierze kątowej, to \(\displaystyle{ 30,0029^o}\)
Odpowiedzią jest wynik : \(\displaystyle{ 0,5236495809}\) ( radiana, czego kalkulator już nie dopisuje).
Miara ta wyrażona w stopniach "kątowych", w mierze kątowej, to \(\displaystyle{ 30,0029^o}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: jak wyliczyć kąt, znając wartość jego cosinusa?
Zabawny post: studenci nie ćwiczą rachunków, nawet najprostszych, bo przecież mają kalkulatory. A jak przyjdzie się tym narzędziem posłużyć, to okazuje się, że nie wiadomo jak.
Zabawne jest to, że przeczytanie instrukcji obsługi też niewiele pomoże, bo tam pełno takich dziwnych sformułowań ja funkcje cyklometryczne, odwrotne itp.
Może jednak warto się uczyć?
Zabawne jest to, że przeczytanie instrukcji obsługi też niewiele pomoże, bo tam pełno takich dziwnych sformułowań ja funkcje cyklometryczne, odwrotne itp.
Może jednak warto się uczyć?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: jak wyliczyć kąt, znając wartość jego cosinusa?
A jak ten wynik potraktować jeszcze klawiszami SHIFT i \(\displaystyle{ ^{\circ}'''}\) to otrzyma się \(\displaystyle{ 30^{\circ}0'10,44''}\)kruszewski pisze: Miara ta wyrażona w stopniach "kątowych", w mierze kątowej, to \(\displaystyle{ 30,0029^o}\)
Uczyć się? E nie, lepiej zorganizować kilkugodzinny fakultet: ,,Obsługa kalkulatora'.a4karo pisze:Może jednak warto się uczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: jak wyliczyć kąt, znając wartość jego cosinusa?
Pisał kiedyś do mnie przyjaciel, który wykładał wtedy (dziś emeryt) matematykę na zagranicznym uniwerku, daleko, daleko, a uniwerek poważny, że na kolokwium z geometrii studentów matematyki jak wydał studentom tablice trygonometryczne ("drobno dzielone", a wydrukował je sam w ilości potrzebnej) jako ułamki zwykłe, najzwyczajniejsze, i zabronił używania kalkulatorów to wyniki colloquium były bardzo negatywne. Więc nie jesteśmy sami na tym oceanie .
Wyprowadzam wniosek: kalkulator lichą protezą mózgu, a ten bywa czasami jeszcze jego jej lichszą.
Wyprowadzam wniosek: kalkulator lichą protezą mózgu, a ten bywa czasami jeszcze jego jej lichszą.