Czy ktoś sprawdziłby odpowiedź? Nie znalazłem nigdzie i dlatego wstawiam tutaj
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \tg x + \tg ^{2}x + \tg ^{3}x + ... = \sin x + \cos x}\)
Wyszło mi: \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{6}}\)
Chodzi tylko o \(\displaystyle{ x _{0}}\) bez podania przedziału i brania pod uwagę okresowości...
Z góry dzięki
Szereg i trygonometria...
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 24 lut 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Szereg i trygonometria...
Ostatnio zmieniony 29 cze 2017, o 20:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Szereg i trygonometria...
\(\displaystyle{ x=\frac \pi 6}\) rzeczywiście jest rozwiązaniem, ale nie wiem, co to niby ma znaczyć \(\displaystyle{ x_0}\). W przedziale \(\displaystyle{ \left( -\frac \pi 4; \frac \pi 4\right)}\) to rzeczywiście jest jedyne rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 24 lut 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Szereg i trygonometria...
Witam! Ten przedział podał Pan ponieważ taki jest warunek zbieżności szeregu po lewej stronie równania, ale równie dobrze mógłby to być inny przedział spełniający taki warunek i wtedy należałoby uwzględnić okresowość - stąd to \(\displaystyle{ x _{0}}\) . Dzięki za szybką odpowiedź Cieszę się, że dobrze rozwiązałem
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!