Układ równań dla kinematyki odwrotnej robota

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kuba9409
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 cze 2017, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Układ równań dla kinematyki odwrotnej robota

Post autor: kuba9409 »

Dzień dobry,

W ramach zaliczenia na studiach za zadanie mam obliczyć kinematykę odwrotną robota, aby tego dokonać muszę z następującego układu równań wyprowadzić wzór na kąty alfa, beta, gamma. Natomiast zadane mam długości ramion L, H oraz współrzędne x,y,z.

\(\displaystyle{ \cos \left( \alpha \right) \cdot \left( L \cdot \cos \left( \beta \right) +H \cdot \cos \left( \beta+\gamma \right) \right) =x}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( \alpha \right) \cdot \left( L \cdot \cos \left( \beta \right) +H \cdot \cos \left( \beta+\gamma \right) \right) =y}\)
\(\displaystyle{ L \cdot \sin \left( \beta \right) +H \cdot \sin \left( \beta+\gamma \right) =z}\)

Próbowałem użyć obliczeń symbolicznych w oprogramowaniu MATlab - otrzymuję komunikat "Explicit solution could not be found". Próbowałem również policzyć to ręcznie, jednak nie udało się uzyskać nic konkretnego. Prosiłbym o pomoc i podpowiedź czy w ogóle taki układ ma rozwiązanie :( Dorzucam poniżej kod skryptu matlaba.

Kod: Zaznacz cały

clear all;
clc;
syms a b g x y z
% gdzie a => alfa b => beta g => gamma
% przyjmuję L i H = 5
solve('cos(a)*(5*cos(b)+5*cos(b+g))=x', 'sin(a)*(5*cos(b)+5*cos(b+g))=y', '5*sin(b)+5*sin(b+g)=z', a,b,g)
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 26 cze 2017, o 20:43 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Układ równań dla kinematyki odwrotnej robota

Post autor: bosa_Nike »

Alfę powinieneś uzyskać dzieląc przez siebie pierwsze dwa równania. Gammę - podnosząc do kwadratu wszystkie trzy i dodając do siebie. Mając to, betę wyliczysz z układu jednego z dwóch pierwszych z trzecim.
ODPOWIEDZ