Wiedząc, że \(\displaystyle{ \tg \left( \frac{3\pi}{2}-\phi \right) =m}\) oraz \(\displaystyle{ \phi \in \left( \frac{\pi}{2};\pi \right)}\)
wyznacz:
a.) \(\displaystyle{ \sin \left( \phi \right)}\)
b.) \(\displaystyle{ \cos \left( \phi \right)}\)
Wyznaczanie sinusa i cosinusa
Wyznaczanie sinusa i cosinusa
Ostatnio zmieniony 13 cze 2017, o 16:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wyznaczanie sinusa i cosinusa
Najpierw wzór redukcyjny, potem jedynka trygonometryczna i wierszyk o znakach.
Rozwiązanie zajmuje mniej czasu niż zalogowanie się na forum i napisanie wątku
Rozwiązanie zajmuje mniej czasu niż zalogowanie się na forum i napisanie wątku