Wzory redukcyjne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

Wzory redukcyjne

Post autor: Jmoriarty »

Dlaczego \(\displaystyle{ \cos ^{2} (180- \alpha) \neq -\cos^{2}\alpha}\)?
Przecież według wzorów redukcyjnych \(\displaystyle{ \cos(180- \alpha)=- \cos \alpha}\)
To po prostu dlatego, że jest to do kwadratu?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Wzory redukcyjne

Post autor: AiDi »

\(\displaystyle{ \cos ^{2} (180- \alpha) =(\cos(180- \alpha))^2=(-\cos\alpha)^2=(\cos\alpha)^2=\cos^2\alpha}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Wzory redukcyjne

Post autor: Janusz Tracz »

Nie potrzeba żadnych wzorów po prostu lewa strona jest nieujemna a prawa nie dodatnia więc równość nie zachodzi.
ODPOWIEDZ