Mam problem z takimi oto przykładami
\(\displaystyle{ \sin x=\cos \left( x+\frac{\pi}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2}x+ \sqrt{3}\sin x= \frac{ \sqrt{3} }{2}+\sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin2x+\sin ^{2}x= \frac{-1}{2}}\)
W drugim przykładzie próbowałem po prostu podstawić pomocniczą niewiadomą \(\displaystyle{ t}\) jednak delta wychodząca z tego równania zniechęca do takiego podejścia...
Proszę o jakieś wskazówki jak je przekształcić do bardziej elementarnych równań
równania trygonometryczne
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
równania trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 28 maja 2017, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
równania trygonometryczne
W drugim wyciągnij przed nawias z lewej strony \(\displaystyle{ 2 \sin x}\)
Ostatnie wystarczy posegregować odpowiednio, mianowicie zapisać w postaci :
\(\displaystyle{ \sin^{2} +\sin x \cos x + \sin x \cos x + 1/2 = 0}\). Skorzystać z jedynki trygonometrycznej.
Ostatnie wystarczy posegregować odpowiednio, mianowicie zapisać w postaci :
\(\displaystyle{ \sin^{2} +\sin x \cos x + \sin x \cos x + 1/2 = 0}\). Skorzystać z jedynki trygonometrycznej.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
równania trygonometryczne
Narysuj obie funkcje i rozwiązanie odczytaj z wykresu.kmarciniak1 pisze:\(\displaystyle{ \sin x=\cos (x+\frac{\pi}{4})}\)
\(\displaystyle{ \sin x=\sin (\frac{\pi}{4}-x)\\
\sin x-\sin (\frac{\pi}{4}-x)=0\\
2\sin \frac{x-(\frac{\pi}{4}-x)}{2} \cos \frac{x+(\frac{\pi}{4}-x)}{2}=0}\)
Zahion dobrze radzi.kmarciniak1 pisze:\(\displaystyle{ 2\sin ^{2}x+ \sqrt{3}\sin x= \frac{ \sqrt{3} }{2}+\sin x}\)
\(\displaystyle{ 4\sin x \cos x+2\sin^2x=-1\\kmarciniak1 pisze:\(\displaystyle{ \sin2x+\sin ^{2}x= \frac{-1}{2}}\)
(3\sin x+\cos x)(\sin x+\cos x)=0}\)
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
równania trygonometryczne
Z drugim sobie poradziłem.
Czy trzecie mogę dokończyć w ten sposób?
\(\displaystyle{ \cos x(3\tg x+1)=0 \vee \cos x(\tg x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ \tg x= \frac{-1}{3}}\) odczytuje z tablic i mam \(\displaystyle{ x \approx \frac{-\pi}{10}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ \tg x=-1}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{-\pi}{4}+k\pi}\)
A co do pierwszego to skąd mamy równość
\(\displaystyle{ \cos (x+\frac{\pi}{4})=\sin (\frac{\pi}{4}-x)}\)
Czy trzecie mogę dokończyć w ten sposób?
\(\displaystyle{ \cos x(3\tg x+1)=0 \vee \cos x(\tg x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ \tg x= \frac{-1}{3}}\) odczytuje z tablic i mam \(\displaystyle{ x \approx \frac{-\pi}{10}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ \tg x=-1}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{-\pi}{4}+k\pi}\)
A co do pierwszego to skąd mamy równość
\(\displaystyle{ \cos (x+\frac{\pi}{4})=\sin (\frac{\pi}{4}-x)}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ \cos\left( x+\frac \pi 4\right) =\cos\left( -x-\frac \pi 4\right)=\sin\left( -x+\frac \pi 4\right)}\)
Pierwsze przejście z parzystości cosinusa, zaś drugie z faktu, że
\(\displaystyle{ \sin\left( x+\frac \pi 2\right)=\cos x}\)
(można zauważyć, patrząc na wykres lub np. rozpisać ze wzoru na sinus sumy).
Pierwsze przejście z parzystości cosinusa, zaś drugie z faktu, że
\(\displaystyle{ \sin\left( x+\frac \pi 2\right)=\cos x}\)
(można zauważyć, patrząc na wykres lub np. rozpisać ze wzoru na sinus sumy).
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy