Mam problem z tym wyrażeniem, ktoś podpowie jak to zrobić ?
\(\displaystyle{ \frac{ \sin 30 \cdot \tg 60 + \cos 30}{\tg 30}}\)
Obliczanie wartości wyrażenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 maja 2017, o 10:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie wartości wyrażenia.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2017, o 15:43 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: Obliczanie wartości wyrażenia.
Tak naprawdę można po prostu podstawić wartości \(\displaystyle{ \sin 30, \cos 30, \tg 30, \tg60}\).
Z drugiej strony można zauważyć, że \(\displaystyle{ \sin 30 = \cos 60}\) oraz \(\displaystyle{ \sin 60 = \cos 30}\) i poskracać w takiej formie. Oczywiście \(\displaystyle{ \tg 30 = \frac{\sin 30}{\cos 30}}\), analogicznie z drugim tangensem.
Z drugiej strony można zauważyć, że \(\displaystyle{ \sin 30 = \cos 60}\) oraz \(\displaystyle{ \sin 60 = \cos 30}\) i poskracać w takiej formie. Oczywiście \(\displaystyle{ \tg 30 = \frac{\sin 30}{\cos 30}}\), analogicznie z drugim tangensem.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 maja 2017, o 10:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie wartości wyrażenia.
A jeżeli już to podstawimy, to w jaki sposób to obliczyć?Zahion pisze:Tak naprawdę można po prostu podstawić wartości \(\displaystyle{ \sin 30, \cos 30, \tg 30, \tg60}\).
Z drugiej strony można zauważyć, że \(\displaystyle{ \sin 30 = \cos 60}\) oraz \(\displaystyle{ \sin 60 = \cos 30}\) i poskracać w takiej formie. Oczywiście \(\displaystyle{ \tg 30 = \frac{\sin 30}{\cos 30}}\), analogicznie z drugim tangensem.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Obliczanie wartości wyrażenia.
Jeżeli podstawimy, to mamy działania z podstawówki prowadzące od razu do wyniku
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 maja 2017, o 10:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie wartości wyrażenia.
Wiem wiem, trochę wstyd ale mam ogromne problemy z matematykąPoweredDragon pisze:Jeżeli podstawimy, to mamy działania z podstawówki prowadzące od razu do wyniku
W każdym razie dziękuję każdemu za pomoc.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: Obliczanie wartości wyrażenia.
\(\displaystyle{ \sin 30 = 1/2}\)
\(\displaystyle{ \cos 30 = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 60 = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos 60 = 1/2}\)
\(\displaystyle{ \tg 30 = \frac{\sin 30}{\cos 30} = \frac{1/2}{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg 60 = \frac{\sin 60}{\cos 60} = \frac{ \sqrt{3}/2}{ \frac{1}{2} } = \sqrt{3}}\)
Mamy :
\(\displaystyle{ \frac{ \sin 30 \cdot \tg 60 + \cos 30}{\tg 30} = \frac{1/2 \cdot \sqrt{3} + \frac{ \sqrt{3} }{2} }{ \frac{ \sqrt{3} }{3} } = \frac{1/2 + 1/2}{1/3} = 3}\)
\(\displaystyle{ \cos 30 = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 60 = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos 60 = 1/2}\)
\(\displaystyle{ \tg 30 = \frac{\sin 30}{\cos 30} = \frac{1/2}{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg 60 = \frac{\sin 60}{\cos 60} = \frac{ \sqrt{3}/2}{ \frac{1}{2} } = \sqrt{3}}\)
Mamy :
\(\displaystyle{ \frac{ \sin 30 \cdot \tg 60 + \cos 30}{\tg 30} = \frac{1/2 \cdot \sqrt{3} + \frac{ \sqrt{3} }{2} }{ \frac{ \sqrt{3} }{3} } = \frac{1/2 + 1/2}{1/3} = 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 maja 2017, o 10:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
Obliczanie wartości wyrażenia.
Dziękuję bardzo !
Ostatnio zmieniony 28 maja 2017, o 22:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co cytujesz cały post, który jest tuż wyżej?
Powód: Po co cytujesz cały post, który jest tuż wyżej?