Wyznaczyć funkcje odwrotną do \(\displaystyle{ f \left( x,y \right) =\arctan \frac{y}{x}}\), gdzie \(\displaystyle{ 0<f<2 \pi}\)?
Mój typ to \(\displaystyle{ g \left( t \right) = \left( 1,\tg t \right)}\)
Uzasadnienie
\(\displaystyle{ f\circ g \left( t \right) =f \left( 1,\tg t \right) =t}\) oraz \(\displaystyle{ g\circ f \left( x,y \right) =g \left( \arctan \frac{y}{x} \right)= \left( 1,\frac{y}{x} \right) = \left( x,y \right)}\)?
Funckja odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 11 paź 2014, o 13:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Funckja odwrotna
Ostatnio zmieniony 9 maja 2017, o 13:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34283
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Funckja odwrotna
Zaraz, zaraz, jaka jest dziedzina i przeciwdziedzina tej funkcji?Speed094 pisze:Wyznaczyć funkcje odwrotną do \(\displaystyle{ f \left( x,y \right) =\arctan \frac{y}{x}}\), gdzie \(\displaystyle{ 0<f<2 \pi}\)?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 11 paź 2014, o 13:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Funckja odwrotna
Mam określony zbiór \(\displaystyle{ U=S^{1} \setminus {(1,0)}}\) wzór funkcji \(\displaystyle{ f \left( x,y \right) =\arctan \frac{y}{x}}\) oraz podane jest, że \(\displaystyle{ 0<f(x,y)<2 \pi}\)
-
- Administrator
- Posty: 34283
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Funckja odwrotna
No to od razu widać, że wzór
JK
jest do bani, bo wartości nie należą do \(\displaystyle{ U}\).Speed094 pisze:Mój typ to \(\displaystyle{ g \left( t \right) = \left( 1,\tg t \right)}\)
JK
-
- Administrator
- Posty: 34283
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 11 paź 2014, o 13:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Funckja odwrotna
Pewnie trzeba szukać w kombinacji \(\displaystyle{ (\cos \alpha ,\sin \alpha )}\) i rozdzielić to na odpowiednie przedziały \(\displaystyle{ 0<\alpha < \pi}\) oraz \(\displaystyle{ \pi <\alpha <2\pi}\) ale nie wiem jak to zrobić.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2017, o 14:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.