Oblicz długość odcinków

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jacek18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przecław
Podziękował: 5 razy

Oblicz długość odcinków

Post autor: jacek18 »

Witam, nigdy nie byłem orłem z matematyki, a to zadanie sprawia mi nieco problemów. Prosiłbym o pomoc, dzięki z góry. Oto ono:

Oblicz długość odcinków x, y , mając dane:
- przyprostokątna przeciwległa \(\displaystyle{ \alpha=y}\)
- przyprostokątna przyległa \(\displaystyle{ \alpha=2}\)
- przeciwprostokątna \(\displaystyle{ \alpha=x}\)

sin \(\displaystyle{ \alpha = 2\sqrt{3}}\)

Poprawiłem temat, Lorek
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2007, o 22:21 przez jacek18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Oblicz długość odcinków

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \sin\alpha=2\sqrt{3}}\)
Hmm, chyba coś tu jest nie tak...
ODPOWIEDZ