Wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Wartość wyrażenia
Liczba \(\displaystyle{ M= \frac{\sin ^{2} 77^{\circ}+\sin ^{2} 13^{\circ} }{\tg 120^{\circ} \cdot \cos 150^{\circ}}}\) jest liczbą: poprawna odpowiedź to ujemna, ale chodzi mi o rozpisanie tego a nie podstawienie przybliżonych wartości
Ostatnio zmieniony 1 maja 2017, o 07:56 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wartość wyrażenia
Pewnie, że możesz.
O dziwo, wolno Ci zrobić czegoś takiego: \(\displaystyle{ \sin^2 77^\circ +\sin^2 13^\circ=\sin^2 (77^\circ+13^\circ)}\)
(chociaz nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ \sin^2\alpha +\sin^2 \beta=\sin^2 (\alpha+\beta))}\)
O dziwo, wolno Ci zrobić czegoś takiego: \(\displaystyle{ \sin^2 77^\circ +\sin^2 13^\circ=\sin^2 (77^\circ+13^\circ)}\)
(chociaz nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ \sin^2\alpha +\sin^2 \beta=\sin^2 (\alpha+\beta))}\)
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2017, o 22:42 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wartość wyrażenia
Tak - tylko chyba nie to co myślisz.crative pisze:Miało być mniejsza od 1. Czyli w liczniku mogę te wartości dodać?
Poszukaj wzoru redukcyjnego z argumentem \(\displaystyle{ 90-\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Wartość wyrażenia
A z tym \(\displaystyle{ \tg}\) w mianowniku co moge zrobić, bo rozpisanie na \(\displaystyle{ \frac{\sin 120^{\circ}}{\cos 120^{\circ}}}\) chyba nic mi nie da
Ostatnio zmieniony 1 maja 2017, o 07:56 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Wartość wyrażenia
Przecież wartość \(\displaystyle{ \tg 120^\circ}\) jest znana. Skorzystaj ze wzorów redukcyjnych: \(\displaystyle{ \tg 120^\circ=\tg (180^\circ-60^\circ)=...}\).