Wyznacz zbiór wartości funkcji:
\(\displaystyle{ f(x) = 2 - 6\sin x\cos x - 3\sin^2x\ + 5\cos^2x}\)
Zbiór wartości funkcji
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ f(x) = 2 - 6\sin x\cos x - 3\sin^2x\ + 5\cos^2x=3- 6\sin x\cos x - 4\sin^2x\ + 4\cos^2x=\\=3-3\sin 2x+4\cos 2x=3+5\left( \frac{-3}{5}\sin 2x+ \frac{4}{5} \cos 2x \right)=3+5\sin\left( 2x+ \alpha \right)}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{-3}{5} \wedge \sin \alpha = \frac{4}{5}}\)
zbiór wartości:
\(\displaystyle{ f(x ) \in \left\langle -2,8\right\rangle}\)
Taki sam zbiór wartości uzyskasz szukając minimum i maksimum tej funkcji.
PS
gdzie
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{-3}{5} \wedge \sin \alpha = \frac{4}{5}}\)
zbiór wartości:
\(\displaystyle{ f(x ) \in \left\langle -2,8\right\rangle}\)
Taki sam zbiór wartości uzyskasz szukając minimum i maksimum tej funkcji.
PS
Ukryta treść: