Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f \left( x \right) =2+ \sin \left( 2x+ \frac{ \pi }{6} \right) +\cos 2x}\)
Zrobiłem tak rozpisałem \(\displaystyle{ \sin \left( 2x+ \frac{ \pi }{6} \right) = \frac{ \sqrt{3} }{2}\sin 2 x + \frac{1}{2}\cos 2x}\)
Po dodaniu i zamienieniu \(\displaystyle{ \cos 2x}\) na \(\displaystyle{ 1-2\sin ^{2} 2x}\) i podstawieniu \(\displaystyle{ t}\) za \(\displaystyle{ \sin 2x}\) dostałem:
\(\displaystyle{ -3t ^{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}t+ \frac{7}{2}=0}\)
I co tutaj jest źle?
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2017, o 22:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
Jak z funkcji robisz równanie??dostałem:
\(\displaystyle{ -3t ^{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}t+ \frac{7}{2}=0}\)
Ja bym zrobił tak: \(\displaystyle{ \cos 2x=\sin\left( \frac \pi 2-2x\right)}\) i wzór na sumę sinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
Dobra, ale znalazłbym wartosci w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle -1,1\right\rangle}\) tylko czy wszystko dobrze tutaj jest?Premislav pisze:Jak z funkcji robisz równanie??dostałem:
\(\displaystyle{ -3t ^{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}t+ \frac{7}{2}=0}\)
Ja bym zrobił tak: \(\displaystyle{ \cos 2x=\sin\left( \frac \pi 2-2x\right)}\) i wzór na sumę sinusów.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
Niestety, równość
\(\displaystyle{ \cos 2x=1-2\sin^2 2x}\) jest nieprawdziwa. Mamy \(\displaystyle{ \cos 2x=1-2\sin^2 x}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x=1-2\sin^2 2x}\) jest nieprawdziwa. Mamy \(\displaystyle{ \cos 2x=1-2\sin^2 x}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
A mogłeś to pociągnąć dalej:damianb543 pisze:Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)=2+ \sin (2x+ \frac{ \pi }{6})+\cos 2x}\)
Zrobiłem tak rozpisałem \(\displaystyle{ \sin (2x+ \frac{ \pi }{6})= \frac{ \sqrt{3} }{2}\sin 2 x + \frac{1}{2}\cos 2x}\)
\(\displaystyle{ f(x)=2+ \sin (2x+ \frac{ \pi }{6})+\cos 2x=2+\frac{ \sqrt{3} }{2}\sin 2 x + \frac{1}{2}\cos 2x+\cos 2x=}\)
\(\displaystyle{ =2+\frac{ \sqrt{3} }{2}\sin 2 x + \frac{3}{2}\cos 2x=2+ \sqrt{3}\left(
\frac{ 1}{2}\sin 2 x + \frac{\sqrt{3}}{2}\cos 2x\right)=2+ \sqrt{3}\sin (2x+ \frac{ \pi }{3})}\)
I wskazanie zbioru wartości jest formalnością.