Oblicz wartość wyrażenia, jeśli zachodzi równość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
equanimity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 gru 2015, o 10:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Oblicz wartość wyrażenia, jeśli zachodzi równość

Post autor: equanimity »

Oblicz \(\displaystyle{ \sin^3 x + \cos^3 x}\), jeśli \(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 1}\).

\(\displaystyle{ \sin^3 x + \cos^3 x =\\
= (\sin x + \cos x)(\sin^2 x -\sin x \cos x + \cos^2 x) =\\
= (\sin x + \cos x)((\sin x + \cos x)^2 - 3\sin x \cos x) =\\
= (1)(1^2 - 3\sin x \cos x) =\\
= 1 - 3\sin x \cos x.}\)


Odpowiedź z końca podręcznika: \(\displaystyle{ \sin^3 x + \cos^3 x = 1}\).

Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Oblicz wartość wyrażenia, jeśli zachodzi równość

Post autor: Zahion »

Podnieś równość daną w treści zadania do kwadratu.
Awatar użytkownika
equanimity
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 gru 2015, o 10:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Oblicz wartość wyrażenia, jeśli zachodzi równość

Post autor: equanimity »

Racja, dzięki
ODPOWIEDZ