wyznacz liczbę - trygonomeria
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 19 lis 2015, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 2 razy
wyznacz liczbę - trygonomeria
Wyznacz liczbę \(\displaystyle{ a= \frac{\cos ^{2}43 ^\circ - \cos ^{2}47 ^\circ}{11 \sin 2 ^\circ\cos 2 ^\circ}}\)
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2017, o 17:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
wyznacz liczbę - trygonomeria
\(\displaystyle{ a= \frac{\cos ^{2}43 ^{\circ } - \cos ^{2}47 ^{\circ }}{11 \sin 2 ^{\circ }\cos 2 ^{\circ }}=
\frac{\left( \cos 43 ^{\circ } +\cos 47 ^{\circ }\right) \left( \cos 43 ^{\circ } - \cos 47 ^{\circ }\right) }{11 \sin 2 ^{\circ }\cos 2 ^{\circ }}= \\
= \frac{\left( \cos (45 ^{\circ }-2 ^{\circ }) + \cos (45 ^{\circ }+2 ^{\circ })\right) \left( \cos (45 ^{\circ }-2 ^{\circ }) - \cos (45 ^{\circ }+2 ^{\circ })\right) }{11 \sin 2 ^{\circ }\cos 2 ^{\circ }}=\\
....\\....\\= \frac{2}{11}}\)
\frac{\left( \cos 43 ^{\circ } +\cos 47 ^{\circ }\right) \left( \cos 43 ^{\circ } - \cos 47 ^{\circ }\right) }{11 \sin 2 ^{\circ }\cos 2 ^{\circ }}= \\
= \frac{\left( \cos (45 ^{\circ }-2 ^{\circ }) + \cos (45 ^{\circ }+2 ^{\circ })\right) \left( \cos (45 ^{\circ }-2 ^{\circ }) - \cos (45 ^{\circ }+2 ^{\circ })\right) }{11 \sin 2 ^{\circ }\cos 2 ^{\circ }}=\\
....\\....\\= \frac{2}{11}}\)
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2017, o 17:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.