Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
crative
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 16 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: crative »

Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \cos ^{2}x-\sin x \cos x=0}\)
Mógłby ktoś podpowiedzieć jak to rozwiązać?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Premislav »

Wyciągnij cosinus przed nawias po lewej stronie Potem każdy czynnik oddzielnie przyrównaj do zera.
ODPOWIEDZ