Wyznacz sinus kąta podwojonego
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Wyznacz sinus kąta podwojonego
Wiedząc, że \(\displaystyle{ \cos \alpha +\sin \alpha = \frac{ \sqrt{5}+2 }{3}.}\) Oblicz \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\). Mógłby ktoś wyjaśnić jak to rozwiązać.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2017, o 20:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Wyznacz sinus kąta podwojonego
Ale jak to dalej rozpisać, jakies konkrety, bo nie za bardzo rozumiem co nam to da?
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Wyznacz sinus kąta podwojonego
Dostałem coś takiego \(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha = \frac{9+4 \sqrt{5} }{9}}\)
Ostatnio zmieniony 26 mar 2017, o 20:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.