Oblicz:
\(\displaystyle{ \frac{ \cos ^{2}180^\circ - \sin 120^\circ \cos 150^\circ}{\tg 45^\circ - \tg 135^\circ}}\)
Fukcje trygonometryczne kąta wypukłego
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 16:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Fukcje trygonometryczne kąta wypukłego
Ostatnio zmieniony 25 mar 2017, o 18:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Fukcje trygonometryczne kąta wypukłego
W czym problem? To wszystko można policzyć. Np. \(\displaystyle{ \cos 150^{\circ}=-\cos 30^{\circ}=-\frac{\sqrt{3}}{2}}\), czy \(\displaystyle{ \tg 135^{\circ}=-\tg 45^{\circ}=-1}\)
Wstawiasz do tego ułamka, upraszczasz i do widzenia.
Wstawiasz do tego ułamka, upraszczasz i do widzenia.