Zbiór wartości funkcji
- Cassandra19x
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 23 sie 2016, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Zbiór wartości funkcji
Wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości funkcji:
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{1 + \sin^{2} x - \cos^{2} x }{\sin^{2} x - \sin^{4} x}}\)
O ile z dziedziną sobie poradziłam to na wyznaczenie zbioru wartości nie mam pomysłu. Poproszę o jakieś wskazówki
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{1 + \sin^{2} x - \cos^{2} x }{\sin^{2} x - \sin^{4} x}}\)
O ile z dziedziną sobie poradziłam to na wyznaczenie zbioru wartości nie mam pomysłu. Poproszę o jakieś wskazówki
Ostatnio zmieniony 11 mar 2017, o 18:02 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Zbiór wartości funkcji
Funkcja nie wygląda atrakcyjnie, dlatego na początku warto byłoby przeznaczyć chociaż 1 minutkę na to, czy nie da się jej jakoś uprościć.
Ukryta treść:
- Cassandra19x
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 23 sie 2016, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Zbiór wartości funkcji
Po uporządkowaniu dostałam coś takiego (o ile się nie pomyliłam):
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{2}{1 - \sin^{2} x}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{2}{1 - \sin^{2} x}}\)
- Cassandra19x
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 23 sie 2016, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Zbiór wartości funkcji
Tak, odpowiedz sobie jaka jest najmniejsza wartość jaką może przyjąć \(\displaystyle{ \cos^{2} x}\) ( i czy w tym szczególnym przykładzie może ją przyjąć ... ) oraz jaką może przyjąc największą wartość ( owa wartość będzie najmniejszą wartością jaką może przyjąć całe wyrażenie - dlaczego ? ).
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zbiór wartości funkcji
Niezależnie od intencji lekko przesadziłeś - dokładnie dwukrotnie...Zahion pisze: oraz jaką może przyjąc największą wartość ( owa wartość będzie najmniejszą wartością jaką może przyjąć całe wyrażenie ).
JK
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zbiór wartości funkcji
Chodziło mi o dwójkę w liczniku. Największa wartość funkcji \(\displaystyle{ \cos^2x}\) nie będzie najmniejszą wartością funkcji \(\displaystyle{ \frac{2}{\cos^2 x}}\), a coś takiego napisałeś.
JK
JK
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Zbiór wartości funkcji
Ahh, dziękuje za poprawę. Nie wgłębiałem się w sens zapisu. Powinno być - dla tej wartości całe wyrażenie przyjmuje najmniejszą wartość.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zbiór wartości funkcji
Tyle, że
JK
najmniejsza wartość nie będzie przyjmowana. No ale myślę, że Cassandra19x ma dość informacji, by zakończyć to zadanie.Zahion pisze:Uwzględniając dziedzinę funkcji wyjściowej ( o ile o to chodzi ).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Zbiór wartości funkcji
Najśmieszniejsze jest to, że to wyrażenie (wyjściowe) nie przyjmuje najmniejszej wartościZahion pisze: Powinno być - dla tej wartości całe wyrażenie przyjmuje najmniejszą wartość.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Zbiór wartości funkcji
Moje wypowiedzi grupują część wspólną !
Dlatego napisałem o uwzględnieniu dziedziny, jako błąd mojej wcześniejszej wypowiedzi ( jeden z nich, drugi wskazał Jan Kraszewski. )
Dlatego napisałem o uwzględnieniu dziedziny, jako błąd mojej wcześniejszej wypowiedzi ( jeden z nich, drugi wskazał Jan Kraszewski. )