Wyprzedzanie funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
miotaczBobkow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 mar 2017, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyprzedzanie funkcji

Post autor: miotaczBobkow »

Dobry dzień, załóżmy, że mamy dwie funkcje:
\(\displaystyle{ f_{1}: y = \sin (x)}\)
\(\displaystyle{ f_{2}: y = \sin (x + \theta)}\)

Pytanie brzmi dla jakich wartości \(\displaystyle{ \theta}\) można mówić, że
\(\displaystyle{ f_{1}}\) wyprzedza w fazie \(\displaystyle{ f_{2}}\), a dla jakich, że to \(\displaystyle{ f_{2}}\) wyprzedza \(\displaystyle{ f_{1}}\)?

Mówi się, że \(\displaystyle{ \sin (x)}\) lags \(\displaystyle{ \cos (x)}\) by 90 degree. I to wydaje się zrozumiałe, ale czy np. \(\displaystyle{ \sin (x)}\) wyprzedza \(\displaystyle{ -\sin (x)}\)? Czy może jest odwrotnie?
Co to właściwie znaczy leadslags? Czy z racji na periodyczność jest to jakaś nieznacząca abstrakcja, a ważne jest samo przesunięcie czyli wartość \(\displaystyle{ \theta}\).
Z góry dzięki za pomoc.

P.S. Nie linczujcie mnie jeśli zadałem głupie pytanie.-- 11 mar 2017, o 12:17 --Chyba już znalazłem odpowiedź.
ODPOWIEDZ