Nierówność kwadratowa trygonometryczna
Nierówność kwadratowa trygonometryczna
Zadanie:
\(\displaystyle{ 4\sin^2x + 5\sin x > -2 \cos^2x}\)
Po uproszczeniu:
\(\displaystyle{ 2\sin^2 x + 5 \sin x +2 > 0}\)
Pierwiastki które z tego wychodzą: \(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\). Ten pierwszy nie należy do dziedziny, jak dokończyć zadanie?
\(\displaystyle{ 4\sin^2x + 5\sin x > -2 \cos^2x}\)
Po uproszczeniu:
\(\displaystyle{ 2\sin^2 x + 5 \sin x +2 > 0}\)
Pierwiastki które z tego wychodzą: \(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\). Ten pierwszy nie należy do dziedziny, jak dokończyć zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nierówność kwadratowa trygonometryczna
Rozwiązać ten drugi
A w ogóle pozwoliłeś sobie na zbyt duży skrót myślowy. Pierwiastki czego?, Jak coś może nie należeć do dziedziny jak dziedziną sa wszystkie liczby rzeczywiste?
A w ogóle pozwoliłeś sobie na zbyt duży skrót myślowy. Pierwiastki czego?, Jak coś może nie należeć do dziedziny jak dziedziną sa wszystkie liczby rzeczywiste?
Nierówność kwadratowa trygonometryczna
Po wprowadzeniu zmiennej pomocniczej za \(\displaystyle{ \sin x}\)
\(\displaystyle{ 2t^2+5t+2>0}\)
Pierwiastki: \(\displaystyle{ \sin t = -2 \vee \sin t = -\frac{1}{2}}\) więc \(\displaystyle{ -2}\) nie należy.
Jak drugi?
\(\displaystyle{ 2t^2+5t+2>0}\)
Pierwiastki: \(\displaystyle{ \sin t = -2 \vee \sin t = -\frac{1}{2}}\) więc \(\displaystyle{ -2}\) nie należy.
Jak drugi?
Nierówność kwadratowa trygonometryczna
Ok, zrozumiałem
Rozwiązać ten drugi nie problem:
\(\displaystyle{ x = - \frac{\pi}{6}+2k\pi \vee x = - \frac{5\pi}{6}+2k\pi}\)
Nie wiem jak to się ma do rozwiązania całego zadania.
Rozwiązać ten drugi nie problem:
\(\displaystyle{ x = - \frac{\pi}{6}+2k\pi \vee x = - \frac{5\pi}{6}+2k\pi}\)
Nie wiem jak to się ma do rozwiązania całego zadania.
Ostatnio zmieniony 9 mar 2017, o 18:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Nierówność kwadratowa trygonometryczna
Wybrałeś trochę złą drogę. Zacznij od rozwiązania nierówności \(\displaystyle{ 2t^2+5t+2>0}\). Na razie nie zrobiłeś tego. Dopiero potem będziesz robił podstawienie powrotne.
JK
JK
Nierówność kwadratowa trygonometryczna
\(\displaystyle{ t \in \left( - \infty ; -2\right) \cup \left( - \frac{1}{2}; \infty \right)}\)
I teraz co?
I teraz co?
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Nierówność kwadratowa trygonometryczna
Lepiej będzie, jak napiszesz \(\displaystyle{ t<-2\lor t>-\frac12}\). Teraz robisz podstawienie powrotne i dostajesz \(\displaystyle{ \sin x<-2\lor \sin x>-\frac12}\). Pozostaje rozwiązać...
JK
JK