1. Udowodnij, ze \(\displaystyle{ \sin 2x\cos x-\cos 2x\sin 3x=-\cos 4x\sin x}\).
2. Oblicz \(\displaystyle{ \cos (x+y)}\), jeśli \(\displaystyle{ \sin x\sin y= \frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ x-y= \frac{ \pi }{2}}\).
3. Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \sin 4x=\cos ^{4}x-\sin ^{4} x}\).-- 8 mar 2017, o 23:23 --pomoże ktoś?
Tożsamość, równanie, wartość cosinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Tożsamość, równanie, wartość cosinusa
Ostatnio zmieniony 8 mar 2017, o 18:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Złamanie Regulaminu, pkt. III.5.5.
Powód: Złamanie Regulaminu, pkt. III.5.5.
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Tożsamość, równanie, wartość cosinusa
3.
oznaczmy \(\displaystyle{ c_x = \cos x, s_x = \sin x}\)
\(\displaystyle{ s_{4x} = c^4_{x} - s^4_x}\)
\(\displaystyle{ 2s_{2x}c_{2x} = (c^2_x - s^2_x)(c^2_x + s^2_x) = c^2_x - s^2_x = c_{2x}}\)
\(\displaystyle{ c_{2x}(2s_{2x} - 1) = 0}\)
\(\displaystyle{ c_{2x} = 0 \lor s_{2x} = \frac{1}{2}}\)
itd.
oznaczmy \(\displaystyle{ c_x = \cos x, s_x = \sin x}\)
\(\displaystyle{ s_{4x} = c^4_{x} - s^4_x}\)
\(\displaystyle{ 2s_{2x}c_{2x} = (c^2_x - s^2_x)(c^2_x + s^2_x) = c^2_x - s^2_x = c_{2x}}\)
\(\displaystyle{ c_{2x}(2s_{2x} - 1) = 0}\)
\(\displaystyle{ c_{2x} = 0 \lor s_{2x} = \frac{1}{2}}\)
itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Tożsamość, równanie, wartość cosinusa
2.
\(\displaystyle{ \sin x\sin y= \frac{1}{2}\\ 2\sin x \sin y=1\\ \cos(x-y)-\cos(x+y)=1}\),
wstawiasz \(\displaystyle{ x-y=\frac \pi 2,}\) przekształcasz i arrivederci.
\(\displaystyle{ \sin x\sin y= \frac{1}{2}\\ 2\sin x \sin y=1\\ \cos(x-y)-\cos(x+y)=1}\),
wstawiasz \(\displaystyle{ x-y=\frac \pi 2,}\) przekształcasz i arrivederci.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Tożsamość, równanie, wartość cosinusa
1. Niespecjalnie sprytny pomysł. Najpierw po lewej sobie "wyprodukujemy" sinusa. W tym celu
odnotujmy, że
\(\displaystyle{ \sin 2x=2\sin x \cos x\\ \sin 3x=3\sin x-4\sin^3 x}\)
A zatem dostajemy:
\(\displaystyle{ \sin 2x\cos x-\cos 2x\sin 3x=\sin x(2\cos^2 x+3\cos 2x-4\sin^2 x \cos 2x)}\)
Teraz odnotujmy, że
\(\displaystyle{ \cos^2 x= \frac{1+\cos 2x}{2} \\ \sin^2 x= \frac{1-\cos 2x}{2}}\)
Skorzystaj z tych zależności, by doprowadzić do pożądanego stanu zawartość nawiasu.
odnotujmy, że
\(\displaystyle{ \sin 2x=2\sin x \cos x\\ \sin 3x=3\sin x-4\sin^3 x}\)
A zatem dostajemy:
\(\displaystyle{ \sin 2x\cos x-\cos 2x\sin 3x=\sin x(2\cos^2 x+3\cos 2x-4\sin^2 x \cos 2x)}\)
Teraz odnotujmy, że
\(\displaystyle{ \cos^2 x= \frac{1+\cos 2x}{2} \\ \sin^2 x= \frac{1-\cos 2x}{2}}\)
Skorzystaj z tych zależności, by doprowadzić do pożądanego stanu zawartość nawiasu.
-
- Użytkownik
- Posty: 539
- Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 191 razy
- Pomógł: 1 raz
Tożsamość, równanie, wartość cosinusa
Jest jakiś inny sposób na rozwiązanie tego bo cięzko na takie coś wpaść?Premislav pisze:2.
\(\displaystyle{ \sin x\sin y= \frac{1}{2}\\ 2\sin x \sin y=1\\ \cos(x-y)-\cos(x+y)=1}\),
wstawiasz \(\displaystyle{ x-y=\frac \pi 2,}\) przekształcasz i arrivederci.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Tożsamość, równanie, wartość cosinusa
Poćwicz "wpadanie", robiąc dużo różnorodnych zadanek. Ale jeśli Ci się nie podoba ten sposób, to trudno:
z zależności \(\displaystyle{ x-y=\frac \pi 2}\) wyliczasz \(\displaystyle{ x=y+\frac \pi 2}\), wstawiasz i powinno pójść ze wzoru na cosinus sumy:
\(\displaystyle{ \cos(x+y)=\cos\left( \frac \pi 2+2y\right) =\cos \frac \pi 2 \cos 2y-\sin \frac \pi 2 \sin y=-\sin y}\)
Ponadto wiemy, że:
\(\displaystyle{ \sin x \sin y=\frac 1 2\\ \sin\left( \frac \pi 2+y\right)\sin y=\frac 1 2\\(\sin \frac \pi 2 \cos y+\cos \frac \pi 2 \sin y)\sin y=\frac 1 2\\2\sin y\cos y=1\\\sin 2y=1\\2y=\frac \pi 2 +2k\pi, k \in \ZZ}\)
podstawiasz to i do widzenia.
z zależności \(\displaystyle{ x-y=\frac \pi 2}\) wyliczasz \(\displaystyle{ x=y+\frac \pi 2}\), wstawiasz i powinno pójść ze wzoru na cosinus sumy:
\(\displaystyle{ \cos(x+y)=\cos\left( \frac \pi 2+2y\right) =\cos \frac \pi 2 \cos 2y-\sin \frac \pi 2 \sin y=-\sin y}\)
Ponadto wiemy, że:
\(\displaystyle{ \sin x \sin y=\frac 1 2\\ \sin\left( \frac \pi 2+y\right)\sin y=\frac 1 2\\(\sin \frac \pi 2 \cos y+\cos \frac \pi 2 \sin y)\sin y=\frac 1 2\\2\sin y\cos y=1\\\sin 2y=1\\2y=\frac \pi 2 +2k\pi, k \in \ZZ}\)
podstawiasz to i do widzenia.