\(\displaystyle{ \cos4x+\cos2x=0}\)
Witam,w odpowiedziach jest wynik \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{6}+\frac{k\pi}{3}}\).Mi natomiast wychodzi też taki wynik, ale dodatkowo mam rozwiązanie \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+k\pi}\).Skorzystałem ze wzoru na sumę cosinusów.Z góry dzięki za pomoc
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \cos4x= \cos\left( 2\cdot 2x\right)=2 \cos^22x-1}\)
Wobec tego Twoje równanie można zapisać tak:
\(\displaystyle{ \cos4x+\cos2x=2 \cos^22x-1 +\cos 2x=0}\)
podstaw nową zmienną \(\displaystyle{ t= \cos 2x}\)
Wobec tego Twoje równanie można zapisać tak:
\(\displaystyle{ \cos4x+\cos2x=2 \cos^22x-1 +\cos 2x=0}\)
podstaw nową zmienną \(\displaystyle{ t= \cos 2x}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie trygonometryczne
Twoje rozwiązanie zgadza się z tym z odpowiedzi, ponieważ
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}+k\pi= \frac{\pi}{6}+\frac \pi 3+k\pi=\frac \pi 6+ \frac{
(3k+1)\pi}{3}}\), więc ten przypadek się zawiera w poprzednim.
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}+k\pi= \frac{\pi}{6}+\frac \pi 3+k\pi=\frac \pi 6+ \frac{
(3k+1)\pi}{3}}\), więc ten przypadek się zawiera w poprzednim.
Równanie trygonometryczne
Tak jak proponujesz,to wychodzą 3 rozwiązania:\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+k\pi, x=\frac{\pi}{6}+k\pi, x=-\frac{\pi}{6}+k\pi.}\)Czyli właściwie i tak inaczej.Ale podstawiając kolejne wartości \(\displaystyle{ k}\) do tych 3 rozwiązań i do tego jednego rozwiązania co jest w odpowiedziach,które co podałem w 1 poście wychodzi na to samo tylko zastanawia mnie czy sprawdzający na maturze przykładowo da max punktów.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równanie trygonometryczne
Nie inaczej - to jest to samo rozwiązanie, tylko inaczej zapisane.kewezdiw pisze:Tak jak proponujesz,to wychodzą 3 rozwiązania:\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+k\pi, x=\frac{\pi}{6}+k\pi, x=-\frac{\pi}{6}+k\pi.}\)Czyli właściwie i tak inaczej.
A dlaczego nie? Przecież to poprawne rozwiązanie.kewezdiw pisze:tylko zastanawia mnie czy sprawdzający na maturze przykładowo da max punktów.
JK