Funkcje trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcje trygonometryczne

Post autor: Jmoriarty »

Witam, na początku chciałbym powiedzieć ze jeszcze dzis nie wiedzialem czemu np. w drugiej ćwiartce ukladu współrzędnych z funkcjami trygonometrycznymi kąt alfa jest zaznaczony poza trojkatem prostokatnym. Myslalem ze kąt alfa mozna obliczac tylko w trojkacie i nie rozumialem w ogóle wzorów, ale pozniej doszedlem do wniosku że tg, ctg i cos są na minusie, dlatego wzór odpowiada kątowi na zewnątrz trójkąta,bo np wynik ujemny ilorazu w tg odpowiada w tabeli ponad 90 stopniom czyli kątowi rozwartemu, co się zgadza z zaznaczoną poza trojkatem alfą. (w ksiazce mam tabele tylko do 89,dlatego nie wiedzialem o co chodzi). I chcialbym zapytac czy te funkcje mają jakies zastosowanie poza tym tematem? No bo rozumiem, mozna obliczac dzięki temu kąty trójkąta prostokątnego, ale po co te kąty 90+ w układzie współrzędnych i ogólnie te wszystkie ćwiartki? Jesli moje pytanie jest bezsensowne i głupie to przepraszam, ale prosze o odpowiedz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: Jan Kraszewski »

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Szereg_Fouriera


JK
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcje trygonometryczne

Post autor: Jmoriarty »

No nieźle
Dziękuję
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: SlotaWoj »

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jk%C4%85t
mogą być również: ostrokątne i rozwartokątne (jeden kąt jest \(\displaystyle{ >90^\circ}\)).
Twierdzenia:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_sinus%C3%B3w
, [url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_cosinus%C3%B3w]cosinusów[/url] i [url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_tangens%C3%B3w]tangensów[/url].
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcje trygonometryczne

Post autor: Jmoriarty »

I wtedy w kącie rozwartokątnym mozna zastosować ten uklad? To znaczy jakby "dorysowac" go sobie? Chyba nie rozumiem..
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: SlotaWoj »

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_trygonometryczne
, są funkcjami kąta i nie dotyczą jedynie kątów w trójkącie prostokątnym (chociaż trzy pierwsze definicje w ww. artykule odwołują się, jawnie lub pośrednio, do trójkątów prostokątnych), czy też trójkątów w ogóle. W wyprowadzaniu wielu zależności w trójkątach, w tym ww. twierdzeń sinusów, cosinusów i tangensów w wielu miejscach pewnie trzeba posłużyć się własnościami trójkąta prostokątnego, ale przy stosowaniu tych twierdzeń nie jest to już potrzebne. To tyle nt. zastosowania funkcji trygonometrycznych w geometrii. Mają one również zastosowanie w innych obszarach matematyki, np. występują w rozwiązaniach

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_trygonometryczne#Definicja_za_pomoc.C4.85_r.C3.B3wna.C5.84_r.C3.B3.C5.BCniczkowych
[url=https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_r%C3%B3%C5%BCniczkowe]równań różniczkowych[/url] (o czym może będziesz uczył się w przyszłości).

Nie wiem, co u Ciebie oznacza sformułowanie „... zastosować ten układ” i „co chcesz sobie dorysować”.
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcje trygonometryczne

Post autor: Jmoriarty »

Widocznie za wcześnie próbowałem wszystko zrozumieć bo dopiero dziś na lekcji pierwszy raz miałem twierdzenie sinusów. Dziękuję za odpowiedź i to co pisałem z tym układem to już nieważne, bo już wiem że źle myślałem.

-- 3 mar 2017, o 15:23 --
ODPOWIEDZ