Dwie funkcje
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 26 lut 2017, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dwie funkcje
W jaki sposób rozwiązywać podobne równości?
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{x}{2} + \frac{ \pi }{4} \right) = \sin \left( x \right)}\)
Można to zrobić w jakiś inny sposób niż metodą graficzną?
W odpowiedzi jest napisane: \(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{2} + \frac{4k \pi }{3}}\)
Nie bardzo rozumiem skąd wziął się wyraz \(\displaystyle{ \frac{4k \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{x}{2} + \frac{ \pi }{4} \right) = \sin \left( x \right)}\)
Można to zrobić w jakiś inny sposób niż metodą graficzną?
W odpowiedzi jest napisane: \(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{2} + \frac{4k \pi }{3}}\)
Nie bardzo rozumiem skąd wziął się wyraz \(\displaystyle{ \frac{4k \pi }{3}}\)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2017, o 17:02 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 26 lut 2017, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dwie funkcje
tak próbowałem i wychodzi \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} + 4k \pi}\) co jest niezgodne z odpowiedzią
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 26 lut 2017, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dwie funkcje
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}+ \frac{ \pi }{4} = x + 2k \pi /-x - \frac{ \pi }{4} \\
- \frac{x}{2}=2k \pi - \frac{ \pi }{4} / \cdot (-2) \\
x= \frac{ \pi }{2} - 4k \pi}\)
- \frac{x}{2}=2k \pi - \frac{ \pi }{4} / \cdot (-2) \\
x= \frac{ \pi }{2} - 4k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2017, o 17:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Dwie funkcje
No i to jest OK, ale to nie są wszystkie rozwiązania.
\(\displaystyle{ \sin x=\sin y\iff x=y+2k\pi \lor x=\pi-y+2k\pi}\)
JK
\(\displaystyle{ \sin x=\sin y\iff x=y+2k\pi \lor x=\pi-y+2k\pi}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 26 lut 2017, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dwie funkcje
Już rozumiem, dziękuję. Mógłby mi ktoś jeszcze napisać w jaki sposób oblicza się okresowość funkcji np.
\(\displaystyle{ \sin \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{x}{2}}\)