Jak w tytule.
\(\displaystyle{ 4\cos x(2\cos ^2x-1)=4\cos ^2x-1}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 36 razy
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 26 lut 2017, o 15:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 36 razy
Równanie trygonometryczne
Wtedy dostanę po prawej \(\displaystyle{ (2\cos x-1)(2\cos x+1)}\), a po lewej mam \(\displaystyle{ 2\cos ^2x-1}\). Mam wrażenie, że jest z tym równaniem coś nie tak.
Kod: Zaznacz cały
https://www.symbolab.com/solver/step-by-step/4cosx%5Cleft%282cos%5E%7B2%7Dx-1%5Cright%29%3D4cos%5E%7B2%7Dx-1
Ostatnio zmieniony 26 lut 2017, o 15:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 4\cos x(2\cos^2 x-1)=4\cos^2 x-1}\)
\(\displaystyle{ 4\cos x(2 \cos^2 x - \cos x - 1) +1 = 0}\)
Pierwiastki tego równania (po podstawieniu t = cos) są jakieś powalone, więc albo popełniłeś błąd, albo oczekuje się od cb znajomości wzorów Cardano i policzenia pierwiastków czwórmianu po lewej ;V
\(\displaystyle{ 4\cos x(2 \cos^2 x - \cos x - 1) +1 = 0}\)
Pierwiastki tego równania (po podstawieniu t = cos) są jakieś powalone, więc albo popełniłeś błąd, albo oczekuje się od cb znajomości wzorów Cardano i policzenia pierwiastków czwórmianu po lewej ;V