Niech x i y będą kątami ostrymi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
damianb543
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 539
Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 191 razy
Pomógł: 1 raz

Niech x i y będą kątami ostrymi

Post autor: damianb543 »

Niech \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) będą kątami ostrymi.Wiedzać, że \(\displaystyle{ \sin x +\sin y= \frac{4}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ \cos x+ \cos y= \frac{2 \sqrt{5} }{3}}\) udowodnij że \(\displaystyle{ x=y}\).
Ostatnio zmieniony 24 lut 2017, o 01:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Niech x i y będą kątami ostrymi

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ 4= \frac{16+20}{9}= (\sin x+\sin y)^2+(\cos x+\cos y)^2=2+2(\sin x \sin y+\cos x \cos y)=\\=2+2\cos(x-y) \Leftrightarrow \cos(x-y)=1 \Leftrightarrow x-y=2k\pi}\)
a ponieważ \(\displaystyle{ x,y}\) to kąty ostre, to musi być \(\displaystyle{ k=0}\), czyli \(\displaystyle{ x-y=0}\), c.n.d.
ODPOWIEDZ