Równanie trygonometryczne z jedną niewiadomą

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Równanie trygonometryczne z jedną niewiadomą

Post autor: MrCommando »

Proszę o pomoc z następującym równaniem:

\(\displaystyle{ \sin ^5 x + \cos ^5 x = \sin^4 x -2}\).

Nic kompletnie mi tu nie wychodzi, przeszkadzają wysokie potęgi po lewej stronie równania.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Równanie trygonometryczne z jedną niewiadomą

Post autor: kerajs »

Sprawdziłbym jakie wartości może przyjąć lewa, a jakie prawa strona równania.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Równanie trygonometryczne z jedną niewiadomą

Post autor: MrCommando »

Masz pomysł jak sprawdzić to bez badania przebiegu zmienności funkcji? Na początku też myślałem, żeby zbadać jakie wartości przyjmują obydwie strony (poprzez wyznaczenie ekstremów funkcji), ale odrzuciłem ten pomysł, bo prowadziłoby to do dosyć żmudnych rachunków, zatem uznałem, że chyba nie tędy droga.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Równanie trygonometryczne z jedną niewiadomą

Post autor: a4karo »

Jaką największą i najmniejszą wartość przyjmuje \(\displaystyle{ \sin^4x}\)?
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Równanie trygonometryczne z jedną niewiadomą

Post autor: MrCommando »

Oczywiście \(\displaystyle{ 0 \leq \sin^4 x \leq 1}\). Dzięki temu można łatwo sprawdzić, jakie wartości przyjmuje prawa strona. Mamy \(\displaystyle{ -2 \leq \sin^4 x - 2 \leq -1}\). Tylko nie wiem zbytnio co zrobić z lewą stroną.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Równanie trygonometryczne z jedną niewiadomą

Post autor: a4karo »

Wsk. \(\displaystyle{ |\sin^5x|\leq \sin^2x}\)
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Równanie trygonometryczne z jedną niewiadomą

Post autor: MrCommando »

Teraz to już wszystko jasne.
Skoro \(\displaystyle{ |\sin^5 x| \leq \sin^2 x}\), to analogicznie mamy \(\displaystyle{ |\cos^5 x| \leq \cos^2 x}\). Dodając obydwie nierówności stronami otrzymujemy \(\displaystyle{ |\sin^5 x| +|\cos^5 x| \leq \sin^2 x + \cos^2 x = 1}\). Z własności wartości bezwzględnej wynika także \(\displaystyle{ |\sin^5 x +\cos^5 x| \leq |\sin^5 x| +|\cos^5 x|}\), czyli mamy ostatecznie \(\displaystyle{ |\sin^5 x +\cos^5 x| \leq 1}\). Widać teraz, że lewa strona przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1,1\right\rangle}\). Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ