Muszę znaleźć rozwiązanie takiego równania w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle0; 2\pi\right\rangle}\):
\(\displaystyle{ 1 - \tg x + \tg ^{2}x - \tg ^{3}x + ... = \frac{ \sqrt{2}\cos \left( 2x\right) }{2\sin \left( x + \frac{ \pi }{4} \right) }}\)
Od razu na myśl przychodzi mi zwinięcie lewej strony do wzoru na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego, ale tam \(\displaystyle{ \left| q\right| < 1}\), a tangens w podanym przedziale przyjmuje nie tylko takie wartości. Jak sobie z tym w takim razie poradzić?
Równanie - nieskończony ciąg geometryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 13 sty 2017, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 6 razy
Równanie - nieskończony ciąg geometryczny
Ostatnio zmieniony 2 lut 2017, o 15:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Równanie - nieskończony ciąg geometryczny
Skoro mamy tylko znaleźć jakieś rozwiązanie, to można spróbować znaleźć takie, aby \(\displaystyle{ | \tg x | < 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 13 sty 2017, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 6 razy
Równanie - nieskończony ciąg geometryczny
Czyli na początku piszę założenie, że \(\displaystyle{ x}\) należy do takiego i takiego przedziału i mogę rozwiązywać dalej normalnie według wzoru na sumę nie przejmując się pozostałymi \(\displaystyle{ x}\)?
Ostatnio zmieniony 2 lut 2017, o 15:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 13 sty 2017, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 6 razy
Równanie - nieskończony ciąg geometryczny
A ma ktoś pomysł jak rozwiązać tę nierówność, tj. \(\displaystyle{ \frac{1}{1 + \tg x} = \frac{ \sqrt{2}\cos \left( 2x \right) }{2\sin \left( x+ \frac{ \pi }{4} \right) }}\)? Próbowałem różnych wzorów i ani razu nie doszedłem do konkretnego rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2017, o 16:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.